Skenstyrningen är en vital komponent inom linjärtekniken. Tillsammans med en kulskruv, kuggstång eller en rem kan man åstadkomma en rörelse i antingen sidled eller på höjden. Med skenans hjälp är det enkelt att styra och övervaka hur objektet förflyttar sig.

Skenstyrningar gör det också möjligt att bygga avancerade arbetsstationer för t.ex. transportörer, frammatningar och plockrobotar. Kraften genereras ofta av en elmotor, och det är kulskruven (eller remmen/kuggstången) som gör om dess roterande rörelse till en linjär.

Det finns ett flertal olika typer av skenstyrningar, bland annat:

  • Kulskenstyrningar
  • Rullskenstyrningar
  • Miniatyrskenstyrningar
  • Plattskenstyrningar
  • Teleskoperande skenstyrningar

Användningsområdena för skenstyrningar är många, och går att använda inom nästan alla typer av industrier. Dess dynamiska egenskaper är utmärkta vilket är en av anledningarna till att man ofta väljer denna typ av linjärlager.

Varierande tillämpningar

För att visa hur man på olika sätt kan använda linjärtekniken för att lösa en uppgift kan vi beskriva några exempel:

Förpackning. Längs ett transportband kommer en rad nytillverkade föremål, som ska förpackas i kartonger. De möter en plockrobot som snabbt och effektivt lyfter över dem till förpackningen, som sedan transporteras vidare för att t.ex. lastas på pall. Här finns en pallastare, som ordnar kartongerna i rader efter ett inprogrammerat mönster och lastar lager efter lager på pallen.

Målning och lackering. I ett lackeringsbås hängs föremålet som skall lackas upp på krokar i ett givet mönster. Med linjärteknikens hjälp får t.ex. en bildörr ett jämnt lager lack påfört av en målningsrobot.

Svetsning. På samma sätt som med lackering, kan en liknande linjär enhet konstrueras för att svetsa ihop delar av metall. En svetsrobot klarar att positionera en svetspistol med mycket hög precision och snabbhet. Detta ger en avsevärt högre produktionskapacitet.

Ett lite annorlunda exempel: En man i de norska fjällen skulle bygga en ny stuga. Och i denna stuga ville han göra plats för en stor stjärnkikare. För att få fri sikt upp mot himlen, utan att behöva placera kikaren utomhus, tillverkades en konstruktion så att taket med hjälp av skenstyrning kunde skjutas åt sidan. Tack vare den låga friktionen i skenorna, kan hela taket skjutas ut med hjälp av en liten handvev.

Tillämpningsområdena är näst intill oändliga. Vill du veta hur skenstyrning kan hjälpa just ditt företag? Tveka inte att kontakta oss!

skenstyrning3